Ουροποιητικό Σύστημα – Πληροφορίες

Ουροποιητικό Σύστημα – Πληροφορίες

Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από όργανα που το κάθε ένα με τη σειρά του συντελεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

  • ΝΕΦΡΟΙ: Οι νεφροί είναι δύο. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα με την μορφή των «ούρων». Κάθε νεφρός αποτελείται από μια μονάδα φιλτραρίσματος των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται σπείραμα. Ουσιαστικά φιλτράρουν το αίμα κρατώντας όλες τις άχρηστες ουσίες, αφήνοντας το υπόλοιπο αίμα να κυκλοφορήσει. Κάθε νεφρός στέλνει τα ούρα στο επόμενο τμήμα του ουροποιητικού σύστημα του ουρητήρα του.
  • ΟΥΡΗΤΗΡΕΣ: Οι ουρητήρες αποτελούν ινομυώδεις σωλήνες μήκους περίπου 30cm που καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Ο αυλός του ουρητήρα δεν έχει το ίδιο εύρος σε όλο το μήκος του. Οι συστάσεις των μυών στους ουρητήρες ωθούν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.
  • ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ: Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο που αφ’ ενός δέχεται τα ούρα και αφ’ ετέρου χρησιμεύει για την εξώθησή τους από την ουρήθρα κατά την ούρηση. Η χωρητικότητά της ποικίλλει μέχρι 2-3 λίτρα. Στους άνδρες βρίσκεται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης και του ορθού, ενώ στις γυναίκες βρίσκεται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης και της μήτρας.

370 244 Cpmed.gr

Γράψτε μια απάντηση

ESPA Banner
Αναζήτηση...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies, κυρίως από υπηρεσίες τρίτων.