Χωρίς κατηγορία

Κατακράτηση Ούρων – Επίσχεση Ούρων

Κατακράτηση Ούρων – Επίσχεση Ούρων

Κατακράτηση ή επίσχεση ούρων μπορεί να προκληθεί είτε από την απόφραξη του ουροποιητικού  συστήματος, είτε λόγω προβλημάτων στα νεύρα που παρεμβάλουν μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης.

Αν τα νεύρα δεν λειτουργούν σωστά, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι η κύστη είναι γεμάτη. Ακόμα και αν ξέρετε ότι η κύστη σας είναι γεμάτη, ο μυς της ουροδόχου κύστης που εκτοπίστηκε από τα ούρα δεν μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να χαλαρώσετε.
Πολλές είναι οι καταστάσεις και οι παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα προκαλώντας κατακράτηση ούρων. Μερικές από αυτές είναι ο φυσιολογικός τοκετός, οι λοιμώξεις του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, μια δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα ή ένας τραυματισμός.

Kατακράτηση ούρων – Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι παρακάτω:

  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Όσο διευρύνεται ο προστάτης δημιουργείται ένα στρώμα που πιέζει την ουρήθρα όπως έναν σφιγκτήρα ή ένα λάστιχο, ως αποτέλεσμα το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο παχύ και η κύστη αρχίζει να συρρικνώνεται ακόμα και όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων. Τελικά η ουροδόχος κύστη αποδυναμώνεται και χάνει την ικανότητά της να αδειάσει, με αποτέλεσμα τα ούρα να παραμένουν στην κύστη.
  • Λοίμωξη: Μια ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση αν προκληθεί στην ουρήθρα φλεγμονή, αυτή να διογκωθεί και εν τέλει να την κλείσει.
  • Χειρουργείο:  Κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, η αναισθησία που χορηγείται στον ασθενή μπλοκάρει τα σήματα πόνου. Τα υγρά που χορηγούνται ενδοφλεβίως για να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη απώλεια αίματος σε συνδυασμό με την αναισθησία μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένη λειτουργία νεύρων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν κατακράτηση ούρων μετά από το χειρουργείο.
  • Πέτρα στην Ουροδόχο κύστη: Μια πέτρα που σχηματίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να φράξει το άνοιγμα της ουρήθρας.
  • Δυσκοιλιότητα: Τα σκληρά κόπρανα στον ορθό μπορεί να πιέζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας κατακράτηση.
  • Στένωση Ουρήθρας: Μια ουλή που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό του πέους, ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση, η οποία θα οδηγήσει σε κλείσιμο της ουρήθρας.

368 225 Cpmed.gr

Γράψτε μια απάντηση

ESPA Banner
Αναζήτηση...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies, κυρίως από υπηρεσίες τρίτων.