Μάθετε για τις Στομίες

Μάθετε για τις Στομίες

Στομία είναι η χειρουργική δημιουργία μίας τεχνητής διόδου από κάποιο όργανο προς το εξωτερικό περιβάλλον. Υπάρχουν διάφορα είδη στομιών.

Οι περισσότερες στομίες πραγματοποιούνται για την παροχέτευση των απεκκριμάτων του οργανισμού μέσω του κοιλιακού τοιχώματος.

Στομίες – τρεις κατηγορίες

  1. Κολοστομία είναι η μεταβολή της πορείας του παχέος εντέρου. Ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη.
  2. Ειλεοστομία είναι μία ανάλογη παράκαμψη στον ειλεό (δηλαδή στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου).
  3. Εκτροπή ούρων είναι ο όρος, που καλύπτει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται νέες δίοδοι εξόδου των ούρων από το σώμα. Πραγματοποιούνται όταν η ουροδόχος κύστη ή κάποιο άλλο όργανο του ουροποιητικού συστήματος πρέπει να εξαιρεθεί ή παρακαμφθεί.

Φροντίδα της στομίας

Η διάμετρος της στομίας συνήθως συρρικνώνεται, καθώς το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί και ο ασθενής αποκτά κανονικό διαιτολόγιο και φυσιολογική δραστηριότητα. Αντίθετα, το ερυθρό χρώμα της διατηρείται. Η στομία απαιτεί μικρότερο χρόνο επούλωσης σε σχέση με τις συνήθεις χειρουργικές τομές. Η έξοδος των ούρων αρχίζει αμέσως – πριν ακόμη ο ασθενής βγει από το χειρουργείο. Η αποβολή των κοπράνων αρχίζει εντός ολίγων ημερών, συνήθως με αρκετά αέρια και υδαρείς μάζες μέχρι το έντερο να αναρρώσει από την επέμβαση.

Οι στομίες έχουν διάφορα σχήματα και διαστάσεις, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τα προβλήματα του ασθενούς. Επειδή η κολοστομία πραγματοποιείται με χρήση του παχέος εντέρου είναι ευρύτερη σε σχέση με την ειλεοουροστομία, η οποία γίνεται με χρήση του λεπτού εντέρου. Μερικές προσωρινές στομίες μπορεί να είναι αρκετά ευρείες και να έχουν δύο οπές με ένα ή δύο στόμια.

Οι περισσότερες στομίες προεξέχουν από το δέρμα, ώστε τα κόπρανα και τα ούρα να απομακρύνονται από το δέρμα χωρίς να λιμνάζουν γύρω από τη στομία. Στην αρχή, ο ασθενής έχει την τάση να «υπέρ-προστατεύειι» την στομία. Πιθανόν να πιστεύει ότι είναι κάτι το εύθραυστο, που μπορεί να καταστραφεί με το παραμικρό χτύπημα. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει μία λογική μέριμνα και προστασία, όμως η στομία είναι εκπληκτικά ανθεκτική. Το νερό, η επαφή κατά τη σεξουαλική πράξη ή ακόμη και κάποια μικροχτυπήματα σε έπιπλα δεν της προκαλούν βλάβη. Σημειώνεται, όμως, ότι αιμορραγεί εύκολα (π.χ. μετά από έντονη τριβή με το μπουρνούζι), διότι κοντά στην επιφάνειά της υπάρχουν πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία. Ένας μικρός σάκος ή μία μαλακή γάζα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας από την τριβή με τα ρούχα.

Στομίες – Συμβουλές σε ασθενείς

    1. Για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων στο τελικό κομμάτι του γαστρεντερικού σωλήνα:
      • Μην φοράτε στενά ρούχα
      • Προσπαθήστε να μασάτε αργά, χωρίς να καταπίνετε αέρα
      • Αποφύγετε τα αεριούχα και τα αλκοολούχα ποτά
      • Αποφύγετε να πίνετε υγρά με καλαμάκι
    2. Συνήθεις ύποπτοι για την παραγωγή αερίων και δυσάρεστων οσμών είναι τα εξής τρόφιμα: όσπρια, σκόρδο, κρεμμύδι, λάχανο, ψάρι, πικάντικα γεύματα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιβιοτικά ή και συμπληρώματα διατροφής.
    3.  Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών ( κυρίως των υδατοδιαλυτών) και αυτά που είναι πλούσια σε λακτόζη (γαλακτοκομικά προϊόντα) αλλά και σε φρουκτόζη (όπως οι έτοιμοι χυμοί φρούτων). Περιορίστε την κατανάλωση πατάτας, καλαμποκιού και ρυζιού ή καταναλώστε αφού έχει προηγηθεί πολύ καλό μαγείρεμα. Περιορίστε επίσης την κατανάλωση εσπεριδοειδών, μήλου, φράουλας και καρότου λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.
    4. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάτε ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Ανάλογα με την χλωρίδα του εντέρου του καθενός, πιθανόν κάποια τρόφιμα που δίνονται στις γενικές οδηγίες να μην σας ενοχλούν αλλά μπορεί και να συμβαίνει και το αντίθετο.
    5. Αν τα δυσάρεστα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό, αφού εξασφαλίσετε ότι τηρείτε επακριβώς τις συνθήκες υγιεινής. Συχνά οι οσμές συνδέονται με υπερβολικής ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή του ειλεού( σε περιπτώσεις ειλεοστομίας).
    6. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Σε περίπτωση ειλεοστομίας , η απαραίτητη ποσότητα νερού, ορίζεται σε ένα επιπλέον λίτρο από τις καθημερινές σας συνήθειες του παρελθόντος.
    7. Σε περίπτωση διάρροιας ή άλλων εντερικών μολύνσεων συνίσταται η κατανάλωση υγρών και να αποφεύγονται έντονα καρυκευμένες τροφές, σοκολάτα, φασόλια, μπιζέλια, δαμάσκηνα, φρούτα και λαχανικά , ακόμη και ο χυμός τους.
    8. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας συνίσταται η κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων, καθώς και η αποφυγή προϊόντων γάλακτος και τροφών όπως τα πορτοκάλια, οι ξηροί καρποί, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια. Η άσκηση βοηθά στην κινητοποίηση του εντέρου.

371 250 Cpmed.gr

Γράψτε μια απάντηση

ESPA Banner
Αναζήτηση...

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies, κυρίως από υπηρεσίες τρίτων.